Árokásás kézzel, vagy géppel? Több tényezőt kell, illetve érdemes figyelembe venni. Általában a pénz ami fontos tényező, és utána az idő. A minőség nem szokott az első lenni, pedig nem mellékes ez sem. Az árokásás céllal történik mindig. Minden esetben tudni kell, hogy mi lesz a szerepe, hogy mi fog benne menni. Csapadékvíz, szennyvíz, kábelek, esetleg gázcső?

Magánmegrendelők esetében gyakran találkozunk azzal, hogy saját elgondolásuk alapján kell árokásást végezni. Ilyen esetben is mint mindig a munka megkezdése előtt konzultálunk és felmérjük az elvégzendő feladatot. Gyakran felhívjuk megrendelőink figyelmét a veszélyekre, mely szakmai hiányosságaiból adódik.

Azt javasoljuk, hogy minden esetben gondos tervezés és szakcég bevonásával végezzünk, végeztessünk a munkát. Ezzel elkerülhetjük a szabálytalanságokat, és a bírságot amit maga után von. A balesetveszélyről ne is beszéljünk akkor még.

Árokásás megkezdése előtt gondosan meg kell vizsgálni a hely adottságait is. Előfordulhat az is, hogy géppel szeretnénk és célszerű is lenne azzal végezni az árokásást, de a terep nem teszi lehetővé. Ilyen esetben nincs sok lehetőségünk, és marad a kézi erő. Ez lassabb ugyan, de ha nincs más mód akkor marad ez. A gépnek, még a kicsiknek is van egy minimum helyigénye ahol haladni tud ahhoz hogy dolgozni tudjon.

Árokásás géppel olcsóbb, és gyorsabb lehet, de ehhez kell egy ideális terep is. Éppen ezért pontos árajánlatot csak helyszíni felmérés után tudunk adni. Helyszíni felméréskor gondosan megvizsgáljuk, hogy mi lenne a legcélszerűbb, és árban legkedvezőbb a megrendelőnek. Mi számolunk az időjárási tényezővel is, mert gyakran olyan változékony, és kedvezőtlen terepet eredményez, mely ellehetetlenítheti a munkálatokat. Különösen igaz ez meredek terepen ahol egy földcsúszás komoly balesethez is vezethet. Árokásás elkezdése előtt a terepet elő kell készíteni, hogy gyorsabban menjen a munka.

A tereprendezés elengedhetetlen ebben az esetben. Ezt lehet géppel, vagy kézi erővel is csinálni. Amennyiben a munka olyan helyen zajlik ahol átmenő forgalom van úgy egyéb biztonsági óvintézkedéseket is szükséges megtenni. Ilyenkor nem csak a saját kollégáink biztonságára gondolunk, hanem az arra járó személyekére is.

Amennyiben közművek futnak, vagy vélhetően futhatnak akkor célszerű az ottani kollégák segítségét is kérni, hogy a munkálatok biztonságban menjenek. Árokásás közben mindig résen kell lenni az esetleges felmerülő problémákra, és azok helyszíni gyors javítására. Egy nem jól feltüntetett gázcső, vagy egy vízcső komoly problémát tud okozni. Nem csak anyagi kárt, de a javítása is időigényes lehet, és akár veszélyes is.

Árokásást minden esetben, ha lehet szakcéggel végeztessen aki felméri az adott munkát, és a hozzá tartozó veszélyeket, feladatokat is. Ezzel elkerülhetőek a későbbi problémák. Vállalkozásunk minden tagja szakképzett és több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Már a felméréskor tájékoztatják a megrendelőt az esetleges problémákról amik kihatással lehetnek a munkára. Annak árára, idejére.

Amennyiben kérdése lenne, és szeretne tájékozódni még mielőtt belevágna a feladatba kérje szakmai tanácsunkat, felmérésünket. Nem fog csalódni szakértelmünkben, hozzáállásunkban és árainkban sem!