Földmunka

Az építőipar fellendülése hazánkban rengeteg munkát eredményezett. A földmunka kiemelt szerepet játszik ezen szolgáltatás területén.

Átlag ember számár a földmunka egy egyszerű munkának tűnik, amihez nincs szükség különösebb hozzáértésre és különleges eszközökre.

Ezt a tévhitet el kell, hogy oszlassuk a fejekbe. A földmunka elengedhetetlen egy ház, vagy út építésénél. Gyakorlatilag minden olyan dolog amit a földre építünk és annak kell tartania hosszú évekig a legtartósabbnak kell lennie és nagy gondossággal kell kezelni.

Ránézésre lehet minden egyenes…de erre nem lehet hagyatkozni! Földmunka előtt alapos felmérés kell, különösen akkor, ha arra a terepre olyan építmény kerül aminél elengedhetetlen a teherbírás.

A talaj szerkezetének a vizsgálata elengedhetetlen,és figyelembe kell venni a helyi, hazai időjárási tényezőket. Hazánk helyrajzi adottságainak köszönhetően nagy a hőingadozás. Forró nyár, fagyos tél. A talaj szerkezetére ez különösen kihat. Mindannyian láttunk már új utat ami pár év alatt szinte elhasználódott, megrepedezett, megcsúszott.

Ennek első elkövetett hibája a hanyag földmunka. Mivel ez az első munkafolyamatok közé tartozik így ennek minőségi elvégzése nagyon fontos. Cégünk több éves tapasztalattal rendelkezik a földmunka területén. A talaj váltakozó szerkezete is problémát okozhat, mert másképp reagálnak az időjárásra, fagyra, esőre. Meredekebb terepen számolni kell azzal is, hogy nagyobb esőzésnél a felgyülemlett víz moshatja, alááztathatja a már rendezett terepet. Ez kihatással lehet későbbiekben is rá és számolni kell vele.

Földmunka elvégzését javasoljuk bízzuk szakemberre, még akkor is, ha az első ránézésre nem tűnik nehéznek, veszélyesnek. Egy szakcég felmérés után látja a teljes munkafolyamatot előre és a későbbi műveletek ismeretében olyan módon jár el ami tartós, és teljes mértékben megfelel a további munkálatoknak. Legyen szó egy kis ház, tároló építéséről, vagy bekötőútról egy domboldalban. Sajnos láttunk már olyat, hogy egy ház pár éven belül annyira megsüllyedt, hogy szinte lakhatatlanná vált. Itt a fő szempont a spórolás volt, de nem vezetett célra.

Az egyszerű földmunka amit hozzá nem értéssel végeztek kihatással volt minden további részre. A talaj kedvezőtlen szerkezete, és a változó évszakok megtették azt amitől féltünk. A nem szakember által végzett földmunka az elején megtakarítást jelentett, de a végére nagy mértékű veszteséggel zárult. Ez egy olyan példa ahol anyagiakon kívül rengeteg időt vesztettek a javítással, és az idegeskedés is egy kellemetlen velejárója volt.

Földmunka ajánlatkérésekor mi figyelembe vesszük megrendelő igényeit, és ha kell szaktanácsadást is adunk, hogy elkerülje az esetleges felmerülő hibákat. Ez azért fontos, mert sokan vannak akik maguk kezébe veszik az irányítást, mert ezzel pénzt takaríthatnak meg, vagy éppen nem talál szakembert aki abban az időben el tudja vállalni a munkát amikor neki kellene. Nincs ezzel semmi baj, de olykor érdemes továbbgondolni mindent.

Sokat lehet mindenről olvasni az interneten. Itt mindenki megosztja tapasztalatait, gondolatait, de amennyi jó ötlet van annyi rossz is. Földmunka sem általánosítható. Bonyolultabb is lehet mint azt gondolnánk első ránézésre.

Földmunka géppel, vagy kézzel?

Géppel lehet gyorsabb, és olcsóbb is, de nem minden esetben. Számolni kell gépek esetében azok helyszínre juttatásával és azzal is, hogy azoknak van minden esetben helyigényük. Azt hogy mivel dolgozunk a felmérés után tudjuk meghatározni. Szem előtt tartjuk minden esetben, hogy a megrendelő részére az adott munka gyors, precíz és kedvező áru legyen.

Fontos tényező, hogy az adott helyen vannak e közművek, vagy más hátráltató tényező ami óvatosságra int minket. Munkánk során minden esetben megpróbálunk minden tényezőt figyelembe venni, és elkerülni a felesleges károkozást. Gépekkel a problémásabb területeken nem érdemes dolgozni, mert a károk helyreállítása amit okozhatnak nem csak költségesek, de a munka befejezésének idejét is kedvezőtlenül alakíthatják.

Szakképzett kollégáink minden esetben ideálisan határozzák meg a gépek választását és azok használatát. Céljuk, hogy a munka gyorsan és hatékonyan menjen. Mi is a költséghatékony megoldás hívei vagyunk, és ahol lehet spórolunk a megrendelőnek. Gépeinket rendszeresen karban tarjuk, hogy azok a legjobb teljesítményt hozzák a munka során.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha földmunka, árokásás, alapásás, vagy épp épületbontásra lenne szüksége. Hozzáállásunkban, szakértelmünkben és árainkban nem fog csalódni!